Ungdommen har aldrig været mere stresset i følge medierne, forskellige undersøgelser og forskning. Vi har skabt et samfund og en kultur, hvor ungdommen har blikket stift rettet mod fremtiden og det er med til at skabe en masse stress.

Filmen “Styr på det hele” handler om unge, stress og hvordan du forbedrer din mentale sundhed. Vi møder en gruppe unge mennesker i alderen 15-20 år, der er på et 8 ugers mindfulness kursus hos Dansk Center for Mindfulness på Århus Universitet. Deres underviser overlæge Lone Overby Fjorback er Danmarks førende mindfulnessforsker og har praktiseret yoga og meditation i 30 år.

Hvis du ser filmen bliver du klogere på, hvad helt almindelig hverdagsstress gør ved dig. Hvad er stress egentlig er og hvordan vi skal forstå det. Hvordan hjernen og dine tanker virker. Børnepsykiater og forfatter Daniel Siegel, der har skrevet bogen “Brainstorm” beskriver i filmen udviklingen i teenage-hjerner. Han siger bl.a. at man i ungdomsårene kan gøre hjernen stærkere ved at lave mindfulness.

Som ung har din hjerne et stort potentiale og træning af din mentale sundhed er en god færdighed at opdyrke i netop den periode af dit liv. Det er også år hvor der sker en masse forandringer og der stilles en masse krav. Derfor er det sundt for krop, sind og hjerte at øve sig i at være tilstede i nuet og i øjeblikke give slip på forsøget på at have styr på det hele.

Se filmen her

Konkrete mindfullness øvelser for unge

“Styr på det hele” er produceret af Mette Bahnsen, Persona Film 2017, med støtte fra Undervisningsministeriet.

Persona Film har siden 2001 produceret undervisningsfilm, dokumentarfilm, og etnografiske film til bl.a. museer, hospitaler, skoler og universiteter.