For mange skoler er det en ny udfordring og mulighed, at fysiske møder pludselig erstattes af telefon- eller video-møder. Og det er måske slet ikke så ringe, mener Uddannelsesledernes formand Kristian Hjorth, der selv er med i ledelsesteamet på FGU-LollandFalster.

Formanden interviewes af redaktøren via video-link. Det virker.

”I den aktuelle situation er det nødvendigt at mødes online, men af hensyn til klimaet skal vi alligevel indstille os på at bruge de digitale muligheder lidt mere og rejse mindre. Lige i disse dage bruger jeg en del tid på at hjælpe lærerne i gang med at bruge de møde- og online-værktøjer, vi har knyttet sammen med Office-pakken”, fortæller han.

Videomøder hver morgen

For ham selv og lederkollegaerne fra FGU-LF er det ikke nyt at mødes over video. Fordi skolen er spredt ud på tre adresser på Lolland-Falster, starter de fem lederne hver dag med et morgenmøde kl. 8.45.

”Det har vi gjort, siden vi startede. I starten var der lidt tilvænning, og det var en udfordring at blive koblet op på Statens IT, som det jo også var for mange andre. Men da teknikken først begyndte at spille, så har det fungeret upåklageligt”, siger han.

”Er vi flere på samme matrikel, så plejer vi at rykke sammen, så vi er med i et skærmbillede. Men den går jo ikke lige for tiden, hvor vi jo skal holde et par meters afstand”, tilføjer han.

Stram mødedisciplin

”Det er vigtigt, at alle er der til tiden, også hvis man er ude af huset. Jeg har selv været med fra toget på vej til København”, fortæller han.

Det gælder for det møde, som for andre morgenmøder, at det er vigtigt med en stram mødedisciplin.

”Man kan række fingeren op, hvis man vil sige noget – det er jo video – for man afbryder ikke hinanden. Det er ligesom telefonmøder; det virker ikke, når man snakker i munden på hinanden”, siger han med et smil (interviewet til denne artikel er sket via video-link, så den er god nok: Han smilede, som om han mindedes gode gamle dage – red. :-).

Fast, flydende og forberedt

Møderne har ingen fast dagsorden, men der er alligevel en struktur. Direktøren lægger ud med informationer til ledelsesgruppen, herefter byder andre ind.

Det behøver ikke at tage tid at være forberedt: Kristian Hjorth med sin huskeliste til dagens ledermøde.

”Vi har forskellige ansvarsområder, så vi bidrager forskelligt fra dag til dag. Vi prioriterer selv, hvad der er vigtigt, og hvornår man vil på. Jeg forbereder mig og har en liste, som jeg noterer et par stikord på i løbet af dagen, så jeg husker hvad jeg kan bidrage med”, siger Kristian Hjorth.

Skarpe prioriteringer

Mødet varer som regel til klokken 9, men ikke nødvendigvis.

”Vi deler både need to know og nice to know-oplysninger. Men man skal ikke trække den til et kvarter, hvis der kun er stof til fem minutter. Sådan bør ethvert møde fungere”, siger han.

”Hvis to har noget, de skal snakke nærmere om, så sparker vi den til hjørne: ’Den tager vi lige bagefter’. Eller: ’Den tager vi på torsdag’, hvor vi har vort ugentlige fysiske møde”.

Et par praktiske fif:

Sørg for at have et simpelt headset eller en ekstern mikrofon og højtaler. Det er langt bedre en computerens, der let giver ekko.

I nogle tilfælde kan det også betale sig at investere i et eksternt kamera, så vi får et bedre billede. Men det er alt sammen billige ting, der kan købes alle mulige steder.

”Man skal passe på ikke at sidde i modlys, så vi bare ser hinanden som sorte skygger. Øjenkontakt er vigtig, også ved videomøder”, tilføjer han.

Lærte selfies af Manu Sareen

”Jeg lærte at tage selfies af Manu Sareen på Folkemødet på Bornholm. Man skal holde kameraet højt oppe, sagde han, så får man de bedste billeder. Der er ikke meget ved et møde, hvor alle er fotograferet nedefra, så man både kan se dobbelthager, og hvad der måtte være i næsen”, siger han (og så griner han lidt, faktisk – red. :-).

Ellers vil Kristian Hjorth ikke komme med flere gode råd: ”Dem kan man let selv google. Vi har samlet et par links, der måske kan være hjælpsomme”, siger han – og ønsker alle god fornøjelse med at komme i gang med online-møderne.