Er du også på vej på ferie? Og har du måske endda stadig ubrugte feriedage tilbage på kontoen til både efteråret og julen? Netop i år gælder der en særlig regel, hvis du har feriedage til gode fra overgangsåret til den nye ferielov.

Hvis du er én af de mange, der har en pulje af ubrugte feriedage stående, så er det værd at undersøge, hvilken slags feriedage, du har stående.

Hvis det er feriedage fra det korte ferieår i overgangsåret til den nye ferielov, altså fra 1. maj til 30. september 2020, så gælder det om at få dem brugt i år, ellers vil de være spildt! De kan som udgangspunkt nemlig ikke overføres til 2022, og de kan heller ikke udbetales. Medmindre du har været forhindret i at holde ferie pga. f.eks. sygdom eller barsel. skal du have svar på hos din fagforening. Mange ferierettigheder er nemlig en del af din overenskomst.

Særlige regler for i år

Normalt kan man overføre ubrugte feriedage fra år til år efter aftale med sin arbejdsgiver, og sådan vil det også være fremover. Men lige præcis for overgangsåret til den nye ferielov, er det lidt anderledes.

I overgangsåret sidste år havde vi et særligt kort ferieår på kun fem måneder, fra 1. maj til 30. september 2020, hvor man havde op til 16,64 feriedage til rådighed.

Dem, der ikke nåede at afholde alle deres 16,64 feriedage fra det korte ferieår sidste år, har automatisk fået dem overført til i år. Til gengæld skal de afholdes senest den 31. december i år og uden adgang til overførsel eller udbetaling.

I den sammenhæng er det vigtigt at vide, at risikoen for at miste feriedage alene gælder den ferie, der er lovbestemt i ferieloven. Det gælder således ikke de ekstra feriefridage, som du måtte have som en del af husaftalen på din arbejdsplads eller via din overenskomst.

Nogle er specielt i fare for at have meget ubrugt ferie stående fra det gamle feriesystem. Det gælder f.eks. dem, som har været nødt til at udsætte ferie på grund af presserende corona-opgaver. Det gælder også, hvis du har været på barselsorlov eller været langtidssyg i perioden mellem 1. maj og 31. august 2020, i det såkaldte ‘miniferieår’.

God sommer!